maandag 14 februari 2011

Frambozen merengue taart Valentijn style


Elke smoes om iets lekkers te maken is een goeie, toch? Vandaag dus maar een recept in thema (op de valreep):

Ingrediƫnten:

Bodem:
250 gram bloem
50 gram zachte boter
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ½ deciliter melk
2 eieren
2 ½ theelepel bakpoeder
snufje zout

Vulling:
4 eieren
100 gr suiker
1 el gezeefde bloem
300 gram frambozen
50 gr roomboter

Merengue:
80 gram eiwit
120 gram kristalsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Meng dan voor de bodem de bloem, suiker, bakpoeder en zout en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los met de melk en doe dit mengsel en de boter in het kuiltje. Meng alles met een houten lepel tot een soepel beslag. Vet een taartbodem in en doe het beslag hier in (niet helemaal tot aan de rand vullen, het gaat nog rijzen). Zet de bodem in de oven totdat deze terugveert als je er licht op drukt (pas op, warm!) (ongeveer 30 minuten, maar ik weet het niet precies want ik heb een wat kleinere gemaakt (zie foto) dus hou ‘m in de gaten en als je 'm een keer maakt; laat me weten hoe lang precies! ;-)

Maak ondertussen de vulling door de frambozen met een keukenmachine fijn te malen (hou er een paar apart ter garnering). Klop vier eieren, 100 gram suiker en een eetlepel gezeefd bloem door elkaar en breng ondertussen 50 gram boter met de fijngemalen frambozen aan de kook. Haal de frambozen dan van het vuur en voeg het eiermengsel hier aan toe. Roer goed door elkaar en zet dan weer op middelhoog vuur. Blijf continu roeren (bakt snel aan aan de bodem van de pan, dus blijf echt de hele tijd roeren!) totdat het een vlastructuur krijgt en haal het dan weer van het vuur om het af te laten koelen.

Als de bodem klaar is haal je deze uit de oven en laat je deze ook wat afkoelen. Snij deze daarna over de dikte doormidden. Smeer dan op de onderste helft een laag van de frambozenvulling (ongeveer de helft), leg de bovenste helft er weer boven op en smeer ook deze in met vulling.

Scheid twee eieren en gebruik alleen het eiwit. Er mag absoluut geen geel in je wit zitten, anders lukt de merengue niet. Klop dan in een volledig vetvrije kom (dat deze vetvrij is, is heel belangrijk) twee eiwitten met een handmixer totdat een schuim ontstaan is waarvan punten omhoog blijven staan als je de mixer er op drukt en weer omhoog haalt. Meng er dan in een aantal fasen de suiker door met de mixer. Er moet een stevig parelmoerachtig schuim ontstaan.

Lepel dan de merengue over je taartje heen en zet deze nog heel even onder de grill. Pas op, hier moet je echt met je neus bovenop staan, want het gaat heel snel!! Garneer vervolgens met frambozen.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb dit artikel gelinkt op in mijn blogpost voor komende Valentijnsdag. (Check www.wecallitbeauty.wordpress.com). Ik heb je blog erbij vermeld! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk! Dank je wel! :-)
    En wat een mooie blog heb je!

    BeantwoordenVerwijderen